miercuri, 21 ianuarie 2009

Criza financiară se resimte şi pe piaţa materialelor de construcţii


Criza financiară a avut impact şi asupra pieţei materialelor de construcţii. Începând de la jumătatea lui septembrie se constată o plafonare a vânzărilor cu recul la anumite produse: materiale de zidarie, oţel beton şi ciment.

Tulburările financiare îşi spun efectul şi pe domeniul construcţiilor. Multe dintre materialele de construcţii cunoscute ca vedete ale pieţei au suferit scăderi cantitative în vânzări la comercianţi. Produsele de zidărie, oţelul beton şi cimentul au prezentat interes mai scăzut printre cumpărători. Spre exemplu, cimentul a scăzut cu circa 10%, până la 24 de lei sacul.

Scăderea vânzărilor a însemnat în primul rând o reducere a discounturilor la distribuitori, arată preşedintele APMCR (Asociatia Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania), Claudiu Georgescu. El afirmă că distribuitorii preferă să scadă preţurile cu 10-12% decât să rămână cu marfa pe stoc. În schimb, fabricile nu au operat modificări de preţ.

În acest caz, materialele de construcţii au rămas cu preţurile de listă. Estimarile APMCR pentru perioada imediat următoare arată că piaţa construcţiilor va suferi în continuare o contracţie, majoritatea depozitelor preferând să vândă marfă la pachete de produse, la care aplică reducerile de rigoare. Experţii în construcţii spun că în 2009 preţurile vor rămâne constante la nivel de fabrică, şi doar distribuitorii vor fi cei care vor aplica discounturi.

Niciun comentariu: