vineri, 23 ianuarie 2009

Polistiren expandat versus extrudat

Cea mai usoara modalitate de a mentine confortul unei locuinte este izolarea termica. Fie ca va ganditi la cea interioara sau exterioara, a acoperisului sau pardoselii, printre cele mai utilizate materiale pe care le veti intalni de-a lungul cautarii dumneavoastra sunt polistirenul expandat (EPS) si extrudat (XPS).

EPS


Polistirenul expandat poate fi utilizat la constructiile noi si renovari, fiind disponibil sub
forma de panouri cu grosimi de la 1 cm pana la 10 cm. Este utilizat in primul rand la exteriorul
cladirii, dar si la acoperis, tavan si sistemele de incalzire in pardoseala. Pentru o izolare termica cu EPS la exterior este recomandata folosirea placilor cu grosimea de 80 mm, dar in nici un caz mai subtiri de 50 mm. Nu incercati sa “economisiti” prin reducerea grosimii placii de EPS pentru ca veti cheltui mai mult cand veti fi nevoiti sa faceti reparatii.
La ambele materiale densitatea influenteaza pierderile de caldura. Pentru termoizolarea fatadelor este recomandata utilizarea exclusiva a celui cu densitatea de 15 sau 20 kg/m3 – calitate fatada. In functie de aplicatia dorita sunt disponibile numeroase tipuri cu densitati de: 20 sau 30 kg/m3 pentru pardoseli, terase sau sisteme de incalzire in pardoseala; 15 sau 20 kg/m3 – fatade; 12 sau 15 kg/m3 – mansardari, pereti despartitori, intradosul planseelor. Una dintre proprietatile polistirenului expandat este de a incetini transferul vaporilor spre exterior. Tocmai de aceea este recomandat un panou perforat pentru a imbunatati ventilatia. Polistirenul nu imbunatateste rezistenta structurii, dar nici nu o „incarca“ deoarece are o greutate redusa. Presupunand ca achizitionam numai produse de buna calitate, EPS poate fi folosit la pardoseli si ziduri. Foarte multi constructori sunt de parere ca intre placa si zid sunt create conditii favorabile aparitiei mucegaiului. In ultima perioada, beneficiaza de tot mai mult succes un sistem constructiv bazat pe folosirea EPS-ului in rol dublu: cofraj si termoizolatie. Structura de rezistenta este asigurata de panouri din beton armat turnate in prefabricate din polistiren. Astfel sunt reduse costurile constructiei datorita montarii rapide.

XPS

In cazul izolarii pardoselilor supuse unui trafic intens, cea mai buna alegere este, fara indoiala, polistirenul extrudat, datorita duritatii si rezistentei mecanice cu mult mai bune decat
cele ale EPS-ul. Totodata, XPS-ul are o reputatie solida pentru fiabilitatea si rezistenta superioara la efectele distructive ale naturii. Principalul considerent la compararea termoizolatiilor este capacitatea de a impiedica pierderile de caldura. Concret, vom lua in calcul fie
rezistenta la transfer termic (R - mai eficienta cu cat este mai mare), fie coeficentul de transfer termic (CTT - trebuie sa fie cat mai mic). Insa CTT-ul poate varia in functie de caracateristicile de fabricare si conditiile de utilizare.
Un alt avantaj al XPS-ului este rezistenta superioara la transferul termic atunci cand scade temperatura, spre deosebire de situatiile cand aceasta variaza in limite normale. Rezistenta la umezeala este net superioara polistirenului expandat, calitate care il recomanda pentru mediile cu nivel ridicat de umiditate: fundatii, socluri si terase inversate. Fluctuatiile de temperatura (sub si peste 0°C) in prezenta umiditatii au consecinte serioase in cazul multor materiale pentru constructii. Chiar si asa, rezistenta XPS-ului la umezeala, combinata cu duritatea si elasticitatea, fac din el un produs rezistent la fenomenul de inghet/dezghet.

Ce alegeti?

Notiunea de „a termoizola o casa” implica nu numai izolarea unui element, ci un complex de masuri. In acest context, cele doua tipuri de polistiren nu se exclud, ele fiind complementare. Speram ca va vor fi de folos toate informatiile pe care le-ati aflat din acest articol, astfel incat atunci cand veti lua decizii sau veti discuta cu vanzatorul din magazin ori mesterul, o veti face in cunostinta de cauza.

Polistirenul expandat (EPS) si extrudat (XPS)

Niciun comentariu: