miercuri, 21 ianuarie 2009

Domeniul constructiilor, afectat de criza financiara

Aproximativ 100.000 de anagajati din domeniul constructiilor vor fi disponibilizati in urmatoarele luni, pe fondul crizei financiare ce a afectat piata imobiliara, spun reprezentantii Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Costructii (ARACO).

"Casa Sociala a Constructorilor va asigura 75% din salariu pentru aproape 35.000 de angajati pana in luna aprilie, insa daca nu se intrevede o revigorare a activitatii din contructii, pana in primavara, acestia urmeaza a fi trimisi in somaj. Acestia li se vor alatura celor aproape 70.000 de angajati care vor fi disponibilizati pana in luna ianuarie 2009", spune presedintele ARACO, Laurentiu Plosceanu.

Oficialul considera ca cel putin 32% din firmele de constructii care activeaza pe piata locala imobiliara sunt afectate grav de criza financiara, iar numarul acestora ar putea sa creasca in 2009 daca noul guvern nu va gasi solutii pentru atragerea fondurilor europene destinate infrastructurii si bani pentru finantarea acestora.

"Este nevoie de o noua atitudine a sistemului bancar in ce priveste finantarea firmelor de constructii, intrucat exista foarte multa incertitudine in acest moment. Noul guvern va fi obligat sa urce cota unica la 19%, pentru a putea dispune de fondurile necesare asigurarii cofinantarii fondurilor europene alocate infrastructurii din Romania", spune seful ARACO.

Niciun comentariu: